Mogelijkheden zien is de start van change creation.
De Pomodoro-techniek is een mooi voorbeeld.
Is zo
In de razendsnelle wereld van vandaag draait het niet meer om de uren die je team maakt, maar om de impact die ze hebben. Het geheim van een topteam is niet harder werken, maar slimmer werken. Een team dat met energie en focus presteert, haalt meer uit minder, terwijl het welzijn gewaarborgd blijft. Als leidinggevende wil je dat je team niet alleen hard werkt, maar ook slim en effectief. De Pomodoro-techniek biedt een perfecte manier om gefocust te blijven, productiever te zijn en tegelijkertijd de werkdruk te verlichten – voor een team dat écht het verschil maakt!

Boost je teamproductiviteit
Wil je de productiviteit van je team verhogen zonder de werkdruk door het dak te laten schieten? De time-managementmethode van Pomodoro is een oplossing. Werk in blokken van 25 minuten (een “Pomodoro”), gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. En na vier Pomodoro’s is het tijd voor een langere pauze van 15-30 minuten. Zo blijft de energie hoog en het resultaat top!
Waarom Pomodoro?
- Meer focus, minder afleiding: Korte werkblokken zorgen voor maximale concentratie en houden afleiding buiten de deur.
- Minder stress, verbeterde prestaties: Korte pauzes zorgen voor de mentale rust die nodig is om optimaal te presteren.
- Meer energie en werkplezier: De techniek houdt je team gemotiveerd en maakt het werken aangenamer.
De Pomodoro-techniek, oorspronkelijk bedacht voor mentale focus. Werk je met je team in een productie-omgeving en speelt fysieke belasting meer een rol, klik dan hier.
De Pomodoro-techniek is bedacht door Francesco Cirillo in de late jaren ’80. Hij ontwikkelde de techniek tijdens zijn studie, waarbij hij een keukentimer in de vorm van een tomaat (Italiaans: “pomodoro”) gebruikte om zijn werktijd in blokken van 25 minuten te verdelen. De techniek werd populair door Cirillo’s boek “The Pomodoro Technique”, waarin hij zijn methode verder uitwerkte.
-
Verbeterde focus en verminderde afleiding. Onderzoek naar het menselijk werkgeheugen toont aan dat langdurig werken zonder pauzes leidt tot cognitieve vermoeidheid en een afname van focus. Het brein kan maar voor beperkte tijd effectief werken zonder dat de prestaties afnemen. Dit wordt beschreven in het artikel “The Influence of Mental Fatigue on Human Performance: Cognitive and Neural Mechanisms” (Boksem & Meijman, 2007). Korte werkblokken helpen je team geconcentreerd te blijven, volgens het artikel “The Role of Time-Management Practices in Improving Job Performance” (Mark J. M. K., 2015). Door kortere werkblokken van 25 minuten te gebruiken, blijft de concentratie op peil en wordt multitasking vermeden, wat essentieel is voor de productiviteit, zoals aangetoond in “Cognitive Control in Media Multitaskers” (Ophir, Nass & Wagner, 2009).
-
Pauzes verminderen stress en verhogen prestaties. Pauzes helpen bij het verminderen van mentale vermoeidheid, zoals blijkt uit het artikel “The Impact of Rest Breaks on Cognitive Performance” (M.A. Sadeghi et al., 2017). Korte pauzes helpen niet alleen om de mentale vermoeidheid te verminderen, maar herstellen ook de cognitieve vermogens die nodig zijn voor het oplossen van complexe taken, zoals blijkt uit het artikel “The Influence of Breaks on Cognitive Performance: A Study of the Impact of Regular Rest Breaks on Mental Fatigue and Performance” (Kuvaas, 2006). Regelmatige pauzes zorgen voor herstel van focus en verlagen het risico op stressgerelateerde uitputting. Dit verhoogt op de lange termijn de algehele prestaties en het welzijn van alle teamleden.
-
Verhoogde motivatie en werkplezier. Door het werk in kleine blokken te verdelen, ervaart het team kleine successen na elk blok. Dit geeft een gevoel van vooruitgang en motivatie, wat bijdraagt aan een positieve werkervaring. Het vergroot de intrinsieke motivatie, iets wat van cruciaal belang is voor het behoud van gemotiveerde en betrokken teamleden. Dit wordt beschreven in het artikel “Building a Practically Useful Theory of Goal Setting and Task Motivation: A 35-Year Odyssey” (Locke & Latham, 2002).

Hoe begin je
Start eenvoudig! De Pomodoro-techniek is snel in te voeren en vereist geen grote veranderingen. Het boost niet alleen de productiviteit, maar verbetert ook de teamspirit door gezamenlijke focus én pauzes. Zo begin je:
-
-
Leg het uit: Start met een teamvergadering waarin je uitlegt hoe Pomodoro iedereen helpt gefocust te blijven en stress te verminderen. Het is een kans om samen slim en energiek te werken!
-
Voorzie de juiste tools: Er zijn talloze apps en timers beschikbaar die de Pomodoro-techniek ondersteunen. Apps zoals “Focus Booster”, “Toggl”, “Pomodone”, “Forest” of zelfs eenvoudige digitale timers kunnen helpen bij het implementeren van de techniek in het dagelijkse werkritme. Het delen van deze tools versterkt de samenwerking, zelfs op afstand.
-
Creëer een cultuur van focus en rust: Stimuleer teamleden om afleidingen te minimaliseren tijdens de werkblokken en pas de cultuur van korte, regelmatige pauzes actief toe. Zorg ervoor dat iedereen ervaart dat pauzes net zo belangrijk zijn als het werk zelf. Dit bevordert niet alleen productiviteit, maar ook een gevoel van verbondenheid binnen het team, aangezien iedereen zich tegelijk oplaadt.
-
Test en pas aan: Start met een pilot en vraag om feedback. Evalueer na een paar weken en pas de techniek aan aan de behoeften van je team. Zo groeit de teamspirit en wordt iedereen productiever!
-
Mogelijkheden zien is change creation
Hoewel de Pomodoro-techniek vaak geassocieerd wordt met freelancers en kleine teams, maken ook grote bedrijven en techgiganten er gebruik van om de productiviteit te boosten. Bedrijven zoals Buffer en GitHub hebben aangetoond dat gestructureerde werkintervallen en pauzes de efficiëntie verhogen, terwijl ze de mentale gezondheid van hun werknemers juist ondersteunen. Ook Google, Apple en Zappos passen dergelijke technieken toe om zowel de productiviteit als het welzijn van hun teams te verbeteren!

Slimmer werken
De Pomodoro-techniek is geen ‘must’, maar wel een prachtig voorbeeld van hoe je werkstrategieën kunt vernieuwen voor meer focus en productiviteit. Zeker in een tijd waarin hybride werken de norm wordt, is het belangrijk om te ontdekken wat voor jouw team het beste werkt. Of je nu op kantoor of thuis werkt, het draait allemaal om het vinden van slimme manieren om optimaal te presteren. Dus waarom niet beginnen met een simpele verandering? Ontdek hoe het jouw team kan helpen om niet alleen harder, maar vooral slimmer te werken. Het resultaat? Een energieker, productiever en meer betrokken team!
Ben je er klaar voor? START▶️
Meerbewust is je partner
Meerbewust helpt werkend Nederland de transitie naar een aangenaam werkklimaat vormgeven. Onze masterclasses en consultancy helpen managers groeien als mensgericht leider en geven mogelijkheden om besluitvorming, doelpragmatisering, feedback en zelforganisatie in teams in te regelen. Het empoweren van mensen maakt het leuker ergens voor te werken. Wij maken je graag meer bewust van je eigen invloed en change-creation-mogelijkheden.

Context is key.
Ontdek het succes van vertrouwen.
Boost het potentieel van mensen.
Belangrijkste bedrijfsfacetten beïnvloeden.
Word onderdeel van de Meerbewustbeweging.