Doe geen moeite!

 

Ben jij de ‘moeite’ in jouw leven al beu? Zo beu dat je bereid bent om het eens over een moeiteloze boeg te gooien? Ik hou je met genoegen mijn idee van moeite(loos) voor en geef je graag wat vormgevingskeuzes.

Moeite kost veel energie

Moeite is een tandje erbij zetten. Moeite doen kost je inspanning en inzet. Moeite doen gaat niet vanzelf – het heeft continu jouw aandacht, kracht en energie nodig. Als jouw ‘moeite doen’ erg is, niet leuk is, of niet wordt gewaardeerd, dan is de kans groot dat je het beu wordt of dat je fysiek gaat protesteren. (Denk maar eens aan de moeite die je doet om je naar de sportschool te slepen, om je aan een dieet te houden, of om anderen tijdens het hardlopen bij te houden. Denk aan de blessures die je oploopt, de moeite die je steekt in een vriendschap en in diegene die nooit wat voor jou terugdoet …).

Moeite doe je vaak door ‘opgelopen’ overtuigingen: Hard werken wordt beloond. Ik mag niet lui zijn. Ik moet nuttig zijn. Ik ben niet goed genoeg. Goed leven leidt naar de hemel. Je moet ergens voor vechten. Niets doen is stilstaan… Ja en zo weet jij er ook nog wel een aantal te noemen.

Moeite doe je ook vanuit angst. Je voelt stress of je maakt je ergens zorgen over en probeert deze gevoelens te verminderen door iets te doen. Dat uit zich in beheers- en controletactieken en die leiden naar voorwaardelijkheid (ik doe moeite, dus ik verwacht iets van jou daarvoor terug), oordelen (ik doe moeite om altijd op tijd te komen en jij komt steeds te laat) en ‘ballen continu hooghouden’ (ik blijf eindeloos moeite doen en niemand neemt het van mij over).

Moeite mee hebben

Naast het doen van moeite, kun je ook ergens moeite mee hebben. Ook deze vorm van moeite kost je veel energie. Deze extra energie verbruik je wanneer je je over de innerlijke of fysieke hinder heen probeert te zetten die je ervaart bij iets doen wat tegen je zin in gaat. Eigenlijk wil je het gewoon niet. En dan doe je het toch. Waarom eigenlijk? Druk vanuit je omgeving…of stiekem toch weer vanuit jouw eigen hardnekkige overtuigingen… (Ja daar gaan we weer:Hard werken wordt beloond. Ik mag niet lui zijn…)

De moeite waard

En dan tenslotte achteraf de bepaling of jouw moeite, de moeite waard was.

Is ondanks al jouw inspanningen, jouw ballen hooghouden, of tegen je zin in iets doen toch het onvermijdelijke gebeurd en/of heeft het negatief uitgepakt? Of heb je toch de boel kunnen redden en/of heeft het juist positief uitgepakt?

Bij beide scenario’s kun je je afvragen of het jouw moeite waard is geweest. Ja, zelfs bij het positieve redscenario. Wellicht ben je nu zelf uitgeblust. Wellicht moet je nu steeds moeite erin blijven steken om alsnog niet om te slaan naar het andere scenario. Wellicht waardeert niemand anders jouw moeite. Wellicht blijf je in de ban van angst- of stressgevoelens, omdat je niet hebt ervaren dat je ‘worst case scenario’ niet zo erg bleek als je je had voorgesteld.

Moeite doen is wat mij betreft alleen waardevol (nuttig) als je iets leuk of niet erg vindt om te doen. En omdat je iets leuk (of niet erg) vindt, gaat het vanzelf of zonder veel inspanning. Het kost je minder energie. Tja, het gaat je eigenlijk moeiteloos af… (Hè, dan zit in moeite dus eveneens moeiteloosheid. Hatsaa, moeiteloos dualiteit voorbij!)

Vormgever van moeite(loos)

Jij, als vormgever, kan op elk moment van je leven kiezen voor ‘moeite doen’ of voor het ‘opgeven ergens moeite in te steken’ of voor ‘een (meer) moeiteloze manier’ of zelfs voor ‘geen moeite doen (als in niets doen)’. Er is genoeg te kiezen voor je.

Persoonlijk vind ik het fijn van de volgende basisgedachte uit te gaan:

“Alles in je leven kan ook vanzelf gebeuren. Je hoeft niet persé moeite te doen voor de toekomst en zelfs niet voor je ware zelf. Deze ontvouwt zich toch wel.”

Dat relativeert in mijn leven een hoop keuzes en de consequenties daarvan.

Til jezelf moeiteloos naar een hoger bewustzijn.