Omgaan met problemen – stel jezelf eerst deze 4 vragen

 

Jij bent vormgever van je leven. Jij bent meer bewust van jezelf aan het worden en bent aan het onderzoeken hoe je je eigen invloed op het leven kunt benutten. Super mooi innerlijk proces, maar dan plots stuit je op een ‘probleem’ in de buitenwereld. Hoe ga je daar als meer bewuste vormgever mee om?

 ‘Alles is perceptie – ‘it’s in the eye of the beholder.’ – Dus ook een probleem.’

 
Het gaat hier erom dat je meer bewust wordt van je eigen perceptie en vormgevingskracht. Hoe jij iets waarneemt, welke lading jij eraan geeft en hoe jij je er vervolgens toe verhoud – het is allemaal onderdeel van jouw perceptie en vormgeving. Dit geldt ook voor problemen. Kom je moeilijkheden tegen? Stel jezelf eerst de volgende vragen:

Is dit probleem daadwerkelijk jouw probleem?

Wij zijn allemaal geneigd problemen van een ander over te nemen en als ons eigen probleem te zien. Daarom is het goed om eerst even stil te staan bij de vraag of dit daadwerkelijk jouw probleem is of ligt het eigenlijk binnen de verantwoordelijkheid van een ander?

Een probleem van of voor een ander oplossen is zelden succesvol. Waarom niet? Of je hebt ontzettend veel van jezelf moeten weggeven (en mogelijk nauwelijks waardering voor gekregen). Of je hebt het feitelijk niet kunnen oplossen – omdat het in het gedrag van een ander verankerd ligt (en die begrijpt of wil jouw oplossing niet). Maar bovenal, door een probleem van of voor een ander op te lossen, ontneem je diegene de kans om zelf te leren hoe deze zijn of haar probleem kan oplossen. (Jeetje, wat egoïstisch van jou ㋡.)

Los dus geen probleem van of voor een ander op. Advies (lees: geen dwingend advies) geven mag, maar gun iedereen de vrijheid om vormgever te zijn van zijn of haar eigen probleem en oplossing. Dus Abort mission! – laat het los. Voor jou is er geen probleem. (Tenzij problemen van of voor een ander oplossen onderdeel van je beroep is. Dat is andere koek. Je begrijpt wel dat het hier over iets anders gaat. Alhoewel je op (in) je werk ook kunt doorschieten in problemen oplossen van collega’s. Dat daar gelaten.)

Is het wel jouw probleem? Dan is het tijd voor de volgende vraag.

Welke emotionele lading geef je jouw probleem?

Je hebt waargenomen dat het probleem van jou is, dan kun je nu bepalen welke lading jouw probleem krijgt.
Vind je het erg voor jezelf dat je dit probleem ervaart? Of mogelijk voel je je er diep van binnen zelfs zielig door? Het probleem op zichzelf is niet zielig. Het gaat om hoe erg jij het voor jezelf vindt.
Fijn! Je wordt nu meer bewust van je invloed; namelijk op de lading die jij geeft aan jouw probleem. Je kunt ervoor kiezen je emotionele lading beschaafd te houden. Je bent immers geen slachtoffer van je leven. Je bent vormgever van je leven.

Doordat je geen energie verspilt aan het emotioneel beladen maken van jouw probleem, heb je nu ruimte voor de volgende vraag.

Welke oplossingen neem je waar?

Je bent er nu klaar voor om te gaan onderzoeken of de oplossing van jouw probleem maakbaar is. Als je kou als een probleem ervaart, ben je dan in de gelegenheid om een jas aan te trekken, of de verwarming hoger te zetten, of even warm te douchen, of… Tja, hoe krijg jij het warmer? Vul zelf maar in. Het is immers jouw probleem en jouw oplossing.

Makkelijk gezegd; makkelijk voorbeeld. Soms weet je zo 1-2-3 geen oplossing. Dit is het moment om te gaan googlen (als je dat al niet gedaan had), je wijzer te maken door een boek erover te lezen of simpelweg advies in te winnen bij anderen. En als je wilt, dan kijk ik met je mee. Laten we samen uitzoomen en bezien wat er precies gebeurd – neem gerust contact met me op, ik ontmoet je graag!

Kortom je onderzoekt met middelen uit je omgeving hoe je vorm kunt geven aan jouw oplossing. Geen probleem!

Wat doe je als je dit allemaal hebt doorlopen en toch jouw probleem niet hebt kunnen oplossen? (Stel jezelf nog even als check de vraag of het mogelijk niet op te lossen is, omdat het toch het probleem van een ander blijkt te zijn.) Voor jouw probleem ligt geen oplossing binnen jouw bereik. Je kan jouw oplossing niet vormgeven. Je hebt het gecheckt en onderzocht. Je weet het zeker!

Het is niet maakbaar voor jou. Goed moment voor de volgende vraag.

Welke instelling heb jij?

Tijd om iets waar je wel invloed op hebt te gaan vormgeven. Iets dat reeds in je bezit is. Een heel krachtig bezit – je instelling. Jouw verwachtingen maken je instelling en vice versa. Daar zit een wederkerige invloed voor jou. Nu kun je onderzoeken of je door je instelling (en dus verwachtingen) te veranderen het probleem verdwijnt of op zijn minst positief beïnvloed wordt. (Dit kan je trouwens ook al meteen doen direct als je jouw probleem voor het eerst waarneemt.) Heb je bijvoorbeeld een tijdsdrukprobleem. Is het dan mogelijk dat je de presteerverwachtingen van jezelf bijstelt? Kun je je befaamde perfectionisme of beheersdrang om alles zelf te doen en te controleren bijstellen?

Toch een nuance: soms ligt het gecompliceerder, zoals bij ziekte of verlies van dierbaren. Dat voelt als iets buiten je invloed. Ook dan heeft jouw (positieve) instelling effect. Als je nog een greintje energie ervoor kunt opbrengen. Het is het proberen waard.

Voel en ervaar meer bewust dat je invloed hebt op je eigen perceptie en veerkracht. Jij bent vormgever. Ook bij problemen!