Omgaan met problemen – stel jezelf eerst deze 4 vragen

 

Jij bent vormgever van je leven. En dan plots… stuit je op een ‘probleem’ in de buitenwereld. Hoe ga je daar als vormgever mee om?

 

 ‘Alles is perceptie – ‘it’s in the eye of the beholder….’ – Dus ook een probleem.’

 

Word meer bewust van je invloed op je eigen perceptie. Hoe jij iets waarneemt, welke lading jij eraan geeft en hoe jij je er vervolgens toe verhoud – het is allemaal jouw vormgeving. Dit geldt ook voor problemen. Kom je moeilijkheden tegen? Stel jezelf eerst de volgende vragen:

Is dit probleem daadwerkelijk jouw probleem?

Wij zijn allemaal geneigd problemen van een ander over te nemen en als ons eigen probleem te zien. Daarom is het goed om eerst even stil te staan bij de vraag of dit daadwerkelijk jouw probleem is of ligt het eigenlijk binnen de verantwoordelijkheid van een ander?

Een probleem van of voor een ander oplossen is zelden succesvol. Hoezo dan? Nou, zo: Of je hebt ontzettend veel van jezelf moeten weggeven (en al dan wel of niet daar enigszins waardering voor gekregen). Of je kan het feitelijk niet oplossen – omdat het in het gedrag van een ander verankerd ligt (en die begrijpt of wil jouw oplossing niet). Maar bovenal, door een probleem van of voor een ander op te lossen, ontneem je diegene de kans om zelf te leren hoe deze zijn of haar probleem kan oplossen (jeetje, wat egoïstisch van jou).

 

Los dus geen probleem van of voor een ander op. Advies (lees: geen dwingend advies) geven mag. En iedereen is vrij om vormgever te zijn van zijn of haar eigen probleem. Dus Abort mission! – laat het los. Voor jou is er geen probleem. (Tenzij problemen van of voor een ander oplossen onderdeel van je beroep is. Dat is andere koek. Je begrijpt wel dat het hier over iets anders gaat. Alhoewel je op (in) je werk ook kunt doorschieten in problemen oplossen van collega’s. Dat daar gelaten.) Is het wel jouw probleem? Dan is het tijd voor de volgende vraag.

Welke emotionele lading geef je jouw probleem?

Je hebt waargenomen dat het probleem van jou is, dan kun je nu bepalen welke lading jouw probleem krijgt. Vind je jezelf zielig? Het probleem is namelijk niet zielig. Fijn! Je hebt dus invloed; namelijk op de lading die jij geeft aan jouw probleem. Hou je emotionele lading beschaafd. Je bent geen slachtoffer van je leven. Je bent vormgever van je leven. En omdat je geen energie verspilt aan het emotioneel beladen maken van jouw probleem, heb je nu ruimte voor de volgende vraag.

Welke oplossingen neem je waar?

Je gaat onderzoeken of de oplossing van jouw probleem maakbaar is. Als je kou als een probleem ervaart, ben je dan in de gelegenheid om een jas aan te trekken, of de verwarming hoger te zetten, of even warm te douchen, of… tja, hoe krijg jij het warmer? Vul zelf maar in. Het is immers jouw probleem en jouw oplossing.

Makkelijk gezegd, makkelijk voorbeeld. Soms weet je zo 1-2-3 geen oplossing. En dan kan je advies inwinnen bij anderen, googelen of boeken lezen om te onderzoeken hoe je vorm kunt geven aan jouw oplossing. Geen probleem!

En dan blijkt toch niet alles in het leven maakbaar. Jij hebt een probleem waarvoor geen oplossing binnen jouw bereik ligt. Je kan geen vorm geven aan jouw oplossing. Je hebt het gecheckt. Je hebt het onderzocht. Je weet het zeker. Tijd voor de volgende vraag…

Welke instelling heb jij?

Je gaat nu iets anders vormgeven. Iets dat reeds in je bezit is. Een heel krachtig bezit – jouw instelling. Jouw verwachtingen maken je instelling en vice versa. Daar zit een wederkerige invloed voor jou als vormgever. Nu kun je onderzoeken of je door je instelling (en dus verwachtingen) te veranderen het probleem verdwijnt of op zijn minst positief beïnvloed wordt. Dit kan je trouwens ook al meteen doen direct als je een probleem voor het eerst waarneemt. Heb je bijvoorbeeld een tijdsdrukprobleem. Is het mogelijk de presteerverwachtingen van jezelf bij te stellen? Kun je je befaamde perfectionisme of beheersdrang om alles zelf te doen en te controleren bijstellen?

En dan toch een nuance: soms ligt het gecompliceerder, zoals bij ziekte of verlies van dierbaren. Dat voelt als iets buiten je invloed. Toch heeft jouw (positieve) instelling effect. Als je nog een greintje energie ervoor kunt opbrengen. Het is het proberen waard.

Voel en ervaar meer bewust dat je invloed hebt op je eigen perceptie en veerkracht. Jij bent vormgever. Ook bij problemen!