Doorzie daadwerkelijke dingen (innerlijke wijsheden, kracht, talenten, kwaliteiten, verlangens, missies, waardes en passies) van jezelf en word meer bewust van jouw waarde en potentieel.  – Bubbels, Meerbewust 2019

In hoeverre ken je jezelf en ben je bewust van jezelf? Om daar antwoord op te geven is er menig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ons bewustzijn, onderbewuste en onbewuste. Er is veel over uiteen te zetten, maar één ding staat vast: we weten dat ze bestaan! (En we zijn er nog niet uit hoe ze werken.) Ik hou voor nu vast aan mijn eigen logica en maak daarbij gebruik van de volgende vier termen: ‘bewuste’, ‘bijna-bewuste’ (en het onderdeel ‘onderbewuste’) en ‘onbewuste’.

Het bewuste

Dit omvat alles waar je gemakkelijk op dit moment gewaar van kan worden. Dat zijn dus verstand (parate kennis, know-how en wijsheden), herinneringen, gevoelens en intuïtie waar je snel bij kunt komen door je er nu op te focussen. Het zijn je gedachten, herinneringen, inzichten, beseffingen en gevoelens die gemakkelijk oproepbaar zijn in het hier-en-nu.

Het ‘bijna-bewuste’ (en onderbewuste)

Deze tussenlaag heeft twee bestanddelen: materiaal vanuit het bewuste en materiaal vanuit het onbewuste. Vanuit het bewuste komen vergeten (of verdrongen) herinneringen, gevoelens, intuïtie, verstand en ook vergeten of geautomatiseerde dingen aangeboden door je buitenwereld. Dit deel wordt ook wel onderbewuste genoemd.

En vanuit het onbewuste komen ‘clues’ (hints en aanreikingen) over jezelf. De inhoud van je ‘bijna-bewuste’ is minder gemakkelijk oproepbaar dan de inhoud van je bewuste. Door uitzonderlijke concentratie, hypnose, dromen, therapie, meditatie e.d. is het oproepbaar voor je.

Het onbewuste

Tja, en dan jouw oerbron. Het gaat hier om jouw onbewuste. Ik ga ervan uit dat wij mensen een collectief onbewuste delen – deze komt van onze evolutionaire groei. Dat betekent dat je kan putten uit de onbewuste bron van generaties die voor jou zijn gegaan. Ik meen dat de inhoud innerlijke wijsheden, verlangens, passie, kwaliteiten, kracht en talenten van De Mens zijn. Het is wat ons allen in onze kern verbindt – de universele waarde van ons mensen.

En los van het collectieve onbewuste ben je natuurlijk ook uniek en daarom voeg je nog een eigen ingrediënt toe: jouw persoonlijke onbewuste. Deze is hetzelfde als het collectieve deel, alleen nu gaat het meer over jou. Het merendeel van jezelf ligt nog verscholen als een parel in jouw oerbron van het onbewuste. Het gaat over jouw eigen wijsheid, verlangens, passie, kwaliteiten, kracht en talenten.

Bubbelthese

Ik ben van mening dat meer bewust worden deels werkt doordat dingen in de buitenwereld zich aan jou aandienen en deels werkt doordat er dingen vanuit je innerlijk – vanuit jezelf –worden aanboden. Deze laatste komen met name voort uit jouw oerbron – je onbewuste.

Je zou de vergelijking kunnen trekken met een oerbodem (onbewuste) waar vanuit bubbels naar de oppervlakte stijgen om onderdeel te worden van de bovenwereld – jouw bewuste leven. Tussen jouw oerbodem en jouw bewuste leven zit een tussengebied – de zee van jouw ‘bijna-bewuste’. Visueel ziet dat er zo uit:

Van oerbodem naar de oppervlakte

Dan eerst het proces in het kort: je oerbodem – je onbewuste – stuurt in de vorm van opstijgende bubbels aanreikingen over jezelf (je ware zelf) naar oppervlakte – jouw bewuste. Het doel hiervan is bewustwording en actualisering van meer van jouw potentieel – je echte waarde in de wereld. De inhoud van je ware zelf bestaat uit innerlijke wijsheden, talenten, kwaliteiten, krachten, verlangens en passies. Met andere woorden jezelf minus de conditioneringen en rollen opgelegd door de samenleving.
Als een bubbel jouw oppervlakte bereikt spat deze niet uiteen, maar wordt onderdeel van jouw bewuste leven. Het is niet meer zichtbaar als losse inhoud, het is alsof het er altijd is geweest. Jouw ware zelf blijft vanuit je onbewuste voortdurend bubbels produceren en loslaten, zodat jij op meer en meer waarde van jezelf kunt delen in de wereld. Grandioos!

Niet alle bubbels bereiken jouw bewuste leven…

En dan blijkt het toch niet allemaal zo simpel als zojuist geschetst. Want er zijn een aantal zaken die de openbaringen van je onbewuste en het inzetten van jouw waarde en potentieel traineren. Jouw bubbels zakken daardoor weg in je ‘bijna-bewuste’.

Er zijn drie oorzaken van dit niet toelaten van de bubbels van je ware zelf in je bewuste leven. Op de eerste plaats kun je je niet bewust zijn van het bubbelproces dat zich in je afspeelt. (En deze oorzaak mag meteen vervallen; jij bent door dit te lezen al meer bewust geworden.)

Op de tweede plaats kan het zijn dat je deze bubbels negatief labelt en meent ze niet te kunnen toelaten in je bewuste leven. Ja, je onbewuste kan vaak op een onhandige manier je leven binnen dringen. Tenminste dat ervaar je wellicht zo. Mogelijk zit je vast in gedachten van veiligheden, zekerheden (baan, huis, relatie) en angsten (sociaal, financieel, relationeel) en dan komt ineens je onbewuste met iets belachelijks onbereikbaars op de proppen. Tja, in een ideale wereld misschien, maar niet in die van jou. Zo werkt het échte leven niet volgens jou.

En tenslotte. Soms begrijp je je bubbels gewoonweg niet. Het is je te onduidelijk, vaag of cryptisch. En toch…

Toch zou ik willen pleiten voor aandacht voor wat je onbewuste je duidelijk wil maken.

Meer bewust van je bijna-bewuste

De vraag is of dat je alles dat is weggezakt vanuit je bewuste naar je ‘bijna-bewuste’ weer bewust moet maken om verder te groeien. Om die vraag te beantwoorden wil ik je wat meer vertellen over de bestanddelen van je ‘bijna-bewuste’.

Zoals ik eerder heb beschreven heeft de tussenlaag ‘bijna-bewuste’ twee bestanddelen: materiaal vanuit het bewuste en materiaal vanuit het onbewuste. Vanuit het bewuste komen vergeten (of verdrongen) herinneringen, gevoelens, intuïtie, verstand en ook vergeten of geautomatiseerde dingen aangeboden door je buitenwereld. Vanuit het onbewuste komen aanreikingen van je ware zelf.

Het gaat in deze even om het materiaal uit je bewuste. Waarom zakken er dingen weg in je ‘bijna-bewuste’?

Niet al het weten is in het hier en nu belangrijk. (Hoera, er is Google!) En je hoeft ook niet hele processen bewust te houden. Fietsen doe je bijvoorbeeld ‘bijna-bewust’. Noodzakelijke hersensignalen, spierspanningen, waar gaat mijn hand, waar gaat mijn voet, hoe ga ik vooruit, hoe stuur ik, hoe maak ik een bocht, hoe stop ik enzovoorts; allemaal weggezakt. En je tot in detail alles herinneren. Pfff… Fenomenaal dat je dingen kunt laten wegzakken in je ‘bijna- bewuste’. Het is goed om te beseffen dat je extra opslag hebt in de vorm van je ‘bijna-bewuste’. Je kan er altijd even induiken voor (praktische) ‘know-how’, wijsheden, gevoelens en intuïtie waarvan je al ooit gewaar was.

Soms is iets weggezakt uit je bewuste, omdat het een verdrongen herinnering is. De verdrongen herinneringen zijn gebeurtenissen die zo traumatisch voor je zijn geweest, dat je ze naar de krochten van je ‘bijna-bewuste’ hebt verbannen.

En dan zijn er nog de gebeurtenissen die zo vroeg in je leven hebben plaatsgevonden dat je cognitief niet hebt kunnen beseffen wat het was of te jong was om ze te onthouden. Als je als kind niet weet wat het betekent of je door je directe omgeving er niet aan herinnerd wordt, dan zakt het weg in je ‘bijna-bewuste’.

Aan jou de keuze

Nu terug bij de vraag of je alles wat is weggezakt vanuit je bewuste weer bewust moet maken. Mijn algehele antwoord daarop is “nee”.

En specifiek gericht op ‘verdrongen herinneringen’: als je het wilt “ja” en als je het niet wilt “nee”. Gelukkig steken we zo in elkaar dat het niet hoeft, maar dat het jouw keuze is. Als je het niet wilt dan verwerk je gewoon alleen de thematische gevoelens en uitwerkingen ervan; zonder dat je details van je trauma naar boven haalt. Als je het wel wilt dan kun je je door middel van therapieën door details van gebeurtenissen heen gaan. Het is iets groots voor jou, dus gun jezelf een fijne en vertrouwde expert op dat gebied. Iemand die oprecht naast je gaat staan.

Van tijd tot tijd word je onbedoeld even bewust van iets uit je ‘bijna-bewuste’ doordat je in een situatie begeeft die jou raakt, doordat je ineens iets weet, door een droom, door een film, een lied of een boek, of door te belanden in een déjà vu gevoel. Het zijn eigenlijk dingen die je lijken te overkomen. Soms heb je geen idee waarom. Het valt dan meer onder ‘je-hebt de-bel-horen-luiden-maar-weet-niet-waar-de-klepel-hangt’ idee. Hoe dan ook, het kunnen aanreikingen zijn van je ware zelf. Daarom dienen ze zich bij je aan en zijn ze de moeite waard om te onderzoeken. Daar ben je immers nu meer bewust van geworden.

Bubbels toelaten in je leven

De daadwerkelijke dingen (innerlijke wijsheden, kracht, talenten, kwaliteiten, verlangens, missies, waardes en passies) van jezelf – jouw waarde en potentie – begin je te doorzien door jouw aandacht voor jouw bubbels.

De volgende stap is het op een juiste manier gaan toelaten van jouw bubbels in je leven. Dit helpt je bij jouw zelfactualisatie – benutten van mogelijkheden om het beste uit jezelf halen.

Neem nu contact op

Meer lezen over mijn theses

Wil je meer weten over het zien en benutten van je eigen potentieel?

Lees de these Zelfactualisatie

Wil je ontdekken hoe relaties jouw manier van leven beïnvloeden?

Lees de Relatiethese