Voor een dolfijn is groepsdruk geen issue. Leef meer zoals een dolfijn en je zult je vrijer voelen om het beste uit jezelf te halen.
 –  Dolfijn, Meerbewust 2019

Hoe ik bij deze stelling kom? Ja, waar zal ik eens beginnen. Bij de wetenschap dan maar. Er is een verscheidenheid aan onderzoek gedaan naar dolfijnen: naar hun sonar, hun verbazingwekkende brein, hoe ze ademen, hun schilferende huid, hun speelsheid, hun leven in groepen, hun sterke sociale banden, hun altruïsme, hun agressie, hun seksleven, hun helende werking…  Ga zo maar door. Nou goed, het is op zijn minst te stellen dat wij mensen geïnteresseerd zijn in hun soort. Als ik een tal van onderzoeken doorlees, dan is er één ding dat mij het meest intrigeert namelijk: hoe een individuele dolfijn zich binnen een groep verhoudt tot de anderen en het resultaat daarvan.

Binnen een dolfijnengroep is er acceptatie en ruimte om jezelf te zijn

Dolfijnen zetten afzonderlijk hun talenten en kwaliteiten in om de groep te verrijken en doen slechts alleen wat zij zelf ook echt willen doen. De dolfijnengroep functioneert op de diversiteit van de dolfijnen tezamen. Ze leren met en van elkaar. Ieder op zijn eigen tempo en vooral op een luchtige speelse manier. Ze genieten van elkaar, juist door hun voorliefdes en hun eigenaardigheden.

Het komt voor dat een individuele dolfijn iets niet doet voor de groep simpelweg omdat deze dat op dat moment niet wil. Daar zitten vanuit de groep geen consequenties aan. Er is acceptatie. In de dolfijnengroep is er geen afwijzing, geen aanpassing en geen buiten sluiten om alle individuen binnen de groep te beheersen. Het resultaat is dat iedere dolfijn daardoor vrij is om te doen wat hij/zij wil. De dolfijn hoeft niet op te vallen of zichzelf uit te sloven en is toch altijd geliefd bij de anderen.

Ik durf hierdoor de conclusie te trekken dat zij daadwerkelijk vrij zijn in een groep – vrij om volledig zichzelf te zijn. En potverdorie stel je nou eens voor hoe dat voor jou zou zijn. Stel je voor wat je zou willen doen in vrijheid. Zonder angst voor oordelen van anderen, zonder mogelijke afwijzing, zonder je ‘likeability’ te verliezen en zonder dat je wordt buitengesloten. Ja, dat zet je leven ineens in een heel ander perspectief. Je leven voelt ineens een stuk maakbaarder. Je leven wordt ineens een stuk meer  ‘uit eigen beweging’. Wat een vrijheid!

Als een dolfijn een mens was…

Ik houd je graag nog een paar veronderstelde dolfijneigenschappen voor. Daarmee wil ik je prikkelen om je eigen invloed en mogelijkheden meer te gaan inzien. Ontdek wat er gebeurt wanneer je het woord ‘dolfijn’ in de schuine tekst vervangt met het woord ‘mens’. Ervaar wat vervolgens de overwegingen in de daaropvolgende ‘je kan…’ zinnen bij je teweeg brengen. Wellicht ben jij wel een ‘early adopter’ en kies jij, na het lezen ervan, meer bewust op te schuiven naar de leefstijl van een dolfijn.

Ook voor jou bestaat er een dolfijnengroep

Je zit dit door te lezen en wellicht gaan je gedachten even uit naar waarom deze dolfijnthese niet voor jou zou kunnen – de uitzonderingen; de mogelijke maatschappelijke excessen. Of dat jij het wel zou willen, maar anderen het niet zouden toelaten. Nou, dan is het tijd voor de volgende stap: omring je met een eigen dolfijnengroep. Dat betekent ga ontdekken wie (familie en (nieuwe) vrienden) jou onvoorwaardelijk de ruimte geven om jezelf te zijn.

Ze bestaan. Er liggen kansen voor je. Het start bij jou (en jouw dolfijnengedrag). Je zal jezelf verbazen. Je zal anderen verbazen en anderen zullen jou verbazen. En dan tenslotte de laatste veronderstelling van de dolfijn die hierbij hoort:

Dat iedere ‘dolfijn’ sociaalintelligent is en een natuurlijke neiging naar gezelschap heeft.
Je kan jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen, ontmoetingen en relaties.  Je kan met liefde en moed steeds weer jezelf laten zien en verbinden met anderen. Ja, dat kan jij!

Blijf moedig connectie maken. Vind je eigen dolfijnengroep.

Neem nu contact op

Meer lezen over mijn theses

Wil je meer weten over het zien en benutten van je eigen potentieel?

Lees de these Zelfactualisatie
Lees de these Zelfactualisatie

Ben je benieuwd naar het proces van bewustwording?

Lees de these Bubbels
Lees de these Bubbels

Wil je ontdekken hoe relaties jouw manier van leven beïnvloeden?

Lees de these Relaties
Lees de these Relaties