We vallen weer in herhaling…

‘Pijn en angsten rouleren in familiegeneraties. Het zorgt voor herhalende levenscyclussen.’

Als ouders geven wij onze kinderen, de volgende generaties, niet alleen onze genen mee. Iedereen krijgt als kind ook een rugzak mee vol met niet geheelde pijn en angsten. Dit zijn eigenlijk meer projecties van gevoelens van je ouders in combinatie met hun niet geleerde levenslessen, die zij op hun beurt weer van je grootouders hebben gekregen. Daarnaast krijg je als kind er nog een paar bijbehorende hardnekkige normen (gedragsregels) bij en off you go

Doorbreek de cyclus

Mooi dat je nu in je volwassen leven op het volgende meer bewuste punt staat: je bent vormgever van je leven en hebt het in je om de herhaling van de angst- en pijnthematiek te doorbreken!

Je weet dat je beïnvloed bent door familierelaties (mocht je je daar nog iets meer in willen verdiepen, ik heb er een these over geschreven). Je beseft dat het zo mag zijn. Je ouders hebben waarschijnlijk ook hun portie beïnvloeding op basis van pijn en angst in hun jeugd opgelopen en dat heeft gewoon doorgewerkt in hun opvoeding van jou.

Nu kun jij in de rol van vormgever stappen door relaties te vervullen en door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pijnverhaal. Want jij bepaalt de afloop. Wordt het een ‘never-ending story’ van dolende angst en pijn (die je ook op jouw beurt projecteert op anderen), of ga je erdoorheen? Precies, jij gaat ervoor!

Maar hoe? Je stopt met jouw gekwetstheid aan te rekenen aan anderen. De erkenning of het excuus dat je meende van je ouders (of van anderen) te moeten ontvangen is overbodig. De oplossing ligt in jouzelf. Je vergeeft (niet de daad, maar wel de ‘daders’) en neemt afscheid van de pijn en angsten door deze te doorvoelen. Als het lastig starten voor je is, dan doen we dat samen – neem gerust contact met me op, ik ontmoet je graag!

Het is tijd om te groeien

Wanneer je geen energie meer hoeft te steken in het in stand houden van je pijn en angsten uit het verleden dan is er ruimte om iets te doen aan de gevolgen van jouw opgelopen (familie) pijn en angsten. Jouw omgeving – je partner, kinderen, collega’s, vrienden – zal een golf van verlichting ervaren. Het niet erkennen van je eigen tekorten, door je voormalige roulerende pijn en angsten, heeft effect op hen gehad. Zij hebben vaak niet de gunstigste consequenties hiervan in jouw houding en gedrag naar hun toe ervaren. Dit wil je opheffen. Je erkent je eigen tekorten en gaat groeien. Jij wilt toch niet in iemands rugzak belanden…?

En nu besef je dat hier jouw heuse erkenning en waardering ligt.

Jij bent vormgever en zorgt voor de generaties na jou.