Wellicht is alles soms

 

Ontdek de vrijheid van een leven zonder oordelen – zonder uitzondering.

Leven zonder uitzondering

Lange periode van mijn leven ben ik streng naar mijzelf geweest. Mogelijk zelfs hard. Dat had te maken met mijn verlangen naar rust, vertrouwen en verlichting. Ik vond het leven zwaar. Niets ging gemakkelijk. Niets ging vanzelf. Ik hoopte meer comfort te bereiken door controle en beheersing toe te passen. Daar kon ik een heel ‘regime’ voor mijzelf mee optuigen. (Met veel voorwaardelijkheden en bijbehorende oordelen naar mijzelf en naar anderen.) En maar alle ballen hooghouden. Niet durven loslaten, want dan… Ja dan…

En dan ben je het beu. Beu dat je alles zelf in de hand moet blijven houden. Beu om je moe (en wellicht zelfs uitgeput) te voelen. Beu dat de uitzonderingen op je beheerstechnieken zich maar blijven opstapelen. Beu dat anderen niet zien wat jij allemaal doet (en mogelijk je zelfs tegenwerken of je in de weg lopen). En dan begint er een verlangen op te borrelen naar overgave – berusting van alles los mogen laten.

Mijn daadwerkelijke berusting zat in het accepteren dat wellicht alles soms is, dat wellicht alles soms zou kunnen (gebeuren). Dat ik mijzelf (en anderen) nergens voor hoefde te beheersen, pijnigen of straffen.

Wellicht, soms en alles

Wat mij betreft benadrukken deze woorden eenheid. Van altijd ergens bij horen – onvoorwaardelijke inclusie. Ze zijn homogeen en geheel omvattend. Ze zijn zonder uitzondering. En om daar gewaar van te worden het volgende:

Wellicht kan gebeuren
Soms kan gebeuren
Alles kan gebeuren

Wellicht zou kunnen
Soms zou kunnen
Alles zou kunnen

Wellicht is mogelijk
Soms is mogelijk
Alles is mogelijk

Wellicht is soms alles
Wellicht is alles soms

Zonder uitzondering. ‘Ach, het kan en mag allemaal gebeuren.’

–       Meerbewust 2020

Consistentie (en uitzondering) voorbij

Een lange periode heb ik aangenomen dat consistent zijn belangrijk is. En daar paste dan stelselmatig, strikt, vast, logisch, uitzondering en streng zijn bij. Vandaar dat ik het altijd heel terecht van mijzelf vond om een regime van leefregels te hebben (dit moet ik doen, dit doe ik niet, dit mag ik zo vinden…). Ik zat vast. Ik meende dat het alleen mogelijk was om tussen regimes te wisselen (maar opheffen van mijn eigen spelregeltactiek – no way!). Dus van vegetariër naar vegan of van roker naar niet-roker kon wel, maar that’s it!

En toen kreeg ik de neiging om te onderzoeken hoe het zou zijn als ik zou stellen dat wellicht alles soms is. Soms eet ik wel een keer vlees. Soms drink ik wel een wijntje (door). Soms rook ik wel een sigaret. Bij wellicht alles soms sta ik open voor alles en wijs ik niets van mijzelf (en anderen) meer af. Ik moest glimlachen bij het idee. En toch had ik ook bedenkingen. Zou ik wel deugen? Zou ik dan nog wel verantwoordelijkheid nemen? Zou ik doorslaan in alles? Blijk ik hypocriet? Maar weet je wat: die bedenkingen zouden wellicht allemaal waar kunnen zijn soms.

In de praktijk bracht deze instelling mij vertrouwen (eerst in mijzelf en toen in anderen), compassie, vergeving, vreugde, verrassingen – een open leven zonder oordelen. Een leven wat (wél)licht en moeiteloos is. En bovenal bracht het mij soms alles – zonder uitzondering. Ik nodig je uit om het zelf te gaan ervaren.

Jouw berusting

Het leven ontvouwt zich toch wel vanzelf.

Geniet ervan dat wellicht, soms en alles in je leven zijn. Het brengt je mildheid naar jezelf en naar anderen toe. Het geeft je een leven zonder oordelen – zonder uitzondering. Zacht en sterk.

Til jezelf meer bewust, licht en moeiteloos naar een onvoorwaardelijk leven waarin alles mogelijk is.